Kış aylarının sert geçtiği Van’da havaların soğumasıyla birlikte kombi kullanımı artarken, uzmanlardan vatandaşlara kritik bir uyarı geldi. Kombi ve petek bakımının ihmal edilmesi durumunda yüzde 40’a varan ısı kaybı yaşandığı, bunun da yüksek fatura ve on binlerce liralık arıza masrafına yol açabileceği belirtildi.
Kış boyunca kesintisiz çalışacak olan kombi ve peteklerin periyodik bakımı, hem yakıt tasarrufu hem de cihaz güvenliği açısından hayati önem taşıyor. Uzmanlar, bakımın ihmal edildiği durumlarda oluşabilecek yüksek maliyetlere dikkat çekiyor.
Bin 500 Liradan Kaçarken 12 Bin Liralık Fatura Riski Kombi Bakım Uzmanları, kombi ve petek temizliğinin 1.500 lira gibi bir ücretle yapılabilecekken, bu bakımdan kaçınmanın büyük riskler taşıdığını vurguluyor. Uzun süre bakımsız kalan cihazlarda ana eşanjör gibi kritik parçaların arızalanması durumunda, tamir masrafının 12-13 bin liraya kadar çıkabileceği belirtiliyor.
Uzmanlar, "Düzenli bakımı yapılmış olsaydı bu parçaya hiçbir şey olmayacaktı. Bakım, cihazın parçalarının ömrünü uzatmak için zorunludur," açıklamasını yaptı.
%40 Verim Kaybı Doğrudan Faturaya Yansıyor Bakımı yapılmamış bir kombide yüzde 20 ile 40 arasında verim kaybı yaşandığına dikkat çekiliyor. Bu durum:
-
Isı verimini düşürerek yakıt tüketimini artırıyor.
-
Doğrudan faturalara yüksek meblağlar olarak yansıyor.
-
Peteklerin alt kısımlarında soğukluğa neden olarak oda sıcaklık farklarını ortaya çıkarıyor.
Van Halkına Önemli Tavsiyeler Sert Van kışında tasarruf etmek isteyen vatandaşlara yönelik uzman tavsiyeleri ise şunlar:
-
Uzman Desteği: Elektronik parçaların fazlalığı nedeniyle kombinin içine müdahale edilmemeli, kesinlikle bir uzmandan destek alınmalıdır.
-
Petek Havası: Peteklerin üst kısmının soğuk olması durumunda havası alınabilir.
-
Petek Önlerini Açık Tutun: Isı devirdaiminin sağlıklı sağlanması için peteklerin önü koltuk, perde veya mermer gibi eşyalarla kapatılmamalıdır.
Yetkililer, Van'daki vatandaşların kışa girmeden periyodik bakımlarını yaptırarak hem yakıt tasarrufu sağlamaları hem de daha büyük arızaların önüne geçmeleri çağrısında bulundu.





