T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından paylaşılan “Rakamlarla Türkiye Arıcılığı” verileri, Türkiye’de bal üretimi ve coğrafi işaretli ürünlere ilişkin güncel durumu ortaya koydu. Açıklanan listede Van’ın yer almaması dikkat çekti.

Türkiye genelinde 8,8 milyon arılı kovan, 97,3 bin ton bal üretimi ve 96 bin 646 üretici bulunduğu belirtilirken, iller bazında bal üretiminde öne çıkan şehirler sıralandı. Ordu, Muğla, Adana ve Aydın gibi iller listenin üst sıralarında yer aldı. Paylaşılan verilerde Ordu 16 bin 750 ton ile ilk sırada yer alırken, Muğla 6 bin 806 ton, Adana 11 bin 592 ton, Sivas 4 bin 214 ton ve Siirt 3 bin 175 ton üretimle dikkat çekti.

Van’da Kar Engel Olamayacak: Hudut Birliklerine Güçlü Destek
Van’da Kar Engel Olamayacak: Hudut Birliklerine Güçlü Destek
İçeriği Görüntüle

Bal-6

VAN VE İLÇELERİ LİSTEDE YOK

Verilerde Van’ın yanı sıra bal üretimiyle bilinen Çatak ve Bahçesaray gibi ilçelerin de tescilli üretim veya sıralama listesinde yer almaması dikkat çekti. Özellikle yüksek rakımlı yaylaları ve doğal florasıyla arıcılık potansiyeli bulunan Van’ın listede yer almaması, bölgedeki üretim ve tescil süreçlerinin yetersiz olduğu yönünde yorumlandı.

39 COĞRAFİ İŞARETLİ BAL VURGUSU

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ayrıca Türkiye’de arı gen zenginliğinin 39 coğrafi işaretli bal ile değerlendirildiğini belirterek, yerli üretimin desteklendiğini açıkladı. Bakanlık verilerinde arı ırkları ve ekotip çeşitliliğine de dikkat çekilirken, Kafkas Arısı ve Anadolu Arısı gibi gen kaynaklarının koruma altında olduğu ifade edildi. Arıcılık sektörüne yönelik arılı kovan desteği, organik arıcılık teşvikleri ve kırsal kalkınma destekleriyle üreticinin güçlendirildiği de açıklamada yer aldı. Vanlı üreticilerin ise özellikle coğrafi işaret ve tescil süreçlerinde daha aktif adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor.

Muhabir: JİYAN VURAL