Kurban Bayramı’nın ilk gününde Van Canlı Hayvan Pazarı’nda yoğunluk devam etti. Arife gününde yaşanan hareketliliğin ardından sabahın erken saatlerinden itibaren yeniden pazara gelen vatandaşlar, bütçelerine uygun kurbanlık bulmak için besicilerle pazarlık yaptı. Besiciler ise ellerinde kalan hayvanları satabilmek için fiyatlarda indirime gittiklerini belirtti.
Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Van’da küçükbaş ve büyükbaş hayvanların satışa sunulduğu pazarda bayramın ilk günü de yoğun geçti. Özellikle şehir dışından gelen besiciler, ellerindeki hayvanları geri götürmemek adına satışlarını sürdürdü.
KÜÇÜKBAŞ 12 BİNDEN BAŞLIYOR
Pazarda küçükbaş kurbanlıkların fiyatlarının 12 bin TL ile 20 bin TL arasında değiştiği görüldü. Büyükbaş hayvanlarda ise fiyatların hayvanın kilosu ve cinsine göre değiştiği belirtildi. Dana fiyatlarının 70 bin TL’den başlayıp yaklaşık 1 milyon TL’ye kadar çıktığı ifade edildi.
Besiciler, özellikle iri ve besili büyükbaş hayvanların daha fazla ilgi gördüğünü ancak vatandaşların ekonomik şartlar nedeniyle pazarlık yaptığını söyledi.
“GERİ GÖTÜRMEK BİZE DAHA BÜYÜK MASRAF”
Pazarda satış yapan besicilerden biri, bu yıl maliyetlerin oldukça yükseldiğini belirterek bekledikleri satış rakamlarına ulaşamadıklarını ifade etti.
Besici yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Hayvanın yıllık maliyetine istinaden pazarda istediğimiz fiyatlara satış yapamıyoruz. Arife günü satılan mallarımız bugün bayramın ilk günü olması sebebiyle biraz daha uyguna veriyoruz ama vatandaş yine de memnun değil. Geri götürmek de bizim için büyük masraf. Bu sene Allah bereket versin, Allah’a şükür ancak kötü geçti.”

BESİCİLER MALİYETLERDEN ŞİKAYETÇİ
Besiciler özellikle yem fiyatları, veteriner giderleri, nakliye ücretleri ve bakım maliyetlerinin geçen yıla göre ciddi şekilde arttığını ifade etti. Aylarca emek verilerek yetiştirilen hayvanların beklenen fiyatlardan satılamamasının üreticileri zor durumda bıraktığı belirtildi.
Bazı üreticiler, bayramın ilk gününde satışların arife gününe göre daha düşük geçtiğini söylerken, bazı vatandaşların fiyatları yüksek bulduğu görüldü.
VATANDAŞLAR UYGUN FİYATLI KURBANLIK ARIYOR
Hayvan pazarına gelen vatandaşlar ise bütçelerine uygun kurbanlık bulmaya çalıştıklarını söyledi. Özellikle ekonomik şartların alım gücünü etkilediğini belirten vatandaşlar, fiyatların geçen yıllara göre yükseldiğini ifade etti.
Bazı ailelerin ortaklaşa büyükbaş kurbanlık almaya yöneldiği görülürken, küçükbaş hayvanlara olan talebin de sürdüğü belirtildi.
YOĞUNLUK BAYRAMIN 3’ÜNCÜ GÜNÜNE KADAR DEVAM EDECEK
Pazar esnafı ve besiciler, hareketliliğin bayramın üçüncü gününe kadar sürmesini beklediklerini ifade etti. Özellikle son günlerde fiyatların daha da düşebileceği belirtilirken, ellerindeki hayvanları satmak isteyen üreticilerin pazarda kalmaya devam edeceği öğrenildi.
Yetkililer ise vatandaşların kurbanlık alırken küpeli, sağlıklı ve veteriner kontrolünden geçmiş hayvanları tercih etmeleri konusunda uyarıda bulundu.





