Market ve pazar tezgâhlarında özellikle meyve fiyatları dikkat çekerken, ananasın adeti 248 liraya, avokadonun kilosu 390 liraya, çileğin kilosu ise 390 liraya kadar çıktı. Sebze fiyatları da meyveden geri kalmadı. Salatalığın kilosu 143 liraya, patlıcan 117 liraya, fasulye 195 liraya kadar yükseldi. Vatandaşın mutfağının temel ürünlerinden olan patates 26 lirayı, soğan ise 18 lirayı gördü. Yeşillikler bile artık sayılarak alınıyor; maydanoz, nane ve dere otu demeti 19,50 liraya kadar çıktı.

Vatandaşlar, fiyatlar karşısında tepkili. Pazara çıkan birçok kişi “Artık almak için değil, bakmak için geliyoruz” derken, bazı vatandaşlar ise sebze-meyveyi gramla ya da adetle almak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Ekonomik şartların her geçen gün zorlaştığını belirten Vanlılar, özellikle temel gıda ürünlerindeki artışın durdurulmasını ve denetimlerin artırılmasını istiyor. Açıklanan fiyat listesi, Van’da mutfak masraflarının geldiği noktayı bir kez daha ortaya koydu: Sebze ve meyve artık herkesin ulaşabildiği bir gıda olmaktan çıkıyor.

Muhabir: YEŞİM AŞAN