Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olarak hayata geçirilen “Yüzyılın Konut Projesi” kapsamında Van’da 6 bin 803 kişi ev sahibi olma umuduyla kura çekimini bekliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yürütülen ve Türkiye genelinde 81 ilde toplam 500 bin sosyal konutun inşasını kapsayan projede başvuru süreci tamamlanırken, hak sahiplerini belirleyecek kura çekimleri pazartesi günü başlıyor.
Konutların teslimatlarının ise Mart 2027 itibarıyla başlaması planlanıyor. Proje kapsamında bazı illerde teslimatların 2026 yılı içerisinde yapılması da hedefleniyor.
Başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından gözler kura takvimine çevrilirken, hak sahipliğini belirleyecek kuraların pazartesi günü başlayarak 27 Şubat’a kadar devam edeceği açıklandı.
İLK KURA ADIYAMAN’DAN BAŞLIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yüzyılın Konut Projesi kapsamında yapılacak ilk kura çekiminin Adıyaman’daki konutlar için gerçekleştirileceğini duyurdu. Deprem bölgesine öncelik verdiklerini belirten Kurum, kura sürecinin depremden etkilenen illerden başlayacağını ifade etti.
Projeye yönelik yoğun ilgiyi rakamlarla paylaşan Bakan Kurum, toplam 8 milyon 800 bin başvuru yapıldığını, geçerli başvuru sayısının ise yaklaşık 5 milyon 300 bin olduğunu açıkladı. En fazla başvurunun İstanbul, Ankara ve İzmir illerinden geldiğini belirten Kurum, İstanbul’a 100 bin, Ankara’ya 30 binin üzerinde, İzmir’e ise yaklaşık 18 bin konut yapılacağını söyledi.
Bakan Kurum açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “1 milyon 326 bin gencimiz umutla bu projeye başvurdu. 29 Aralık’ta ilk kuramızı çekeceğiz. İlk kura Adıyaman’daki konutlar için olacak. Deprem bölgesinden başlayacağız ve mart ayının içine kadar da kuralarımız devam edecek. İlk teslimatlarımız için Mart 2027 dedik ancak 2026 yılı içerisinde teslim edeceğimiz konutlar da olacak. Deprem bölgesine ekstra kontenjan ayırdık. Burada ağır hasar görmüş, evi olmayan dar gelirli vatandaşlarımızın ev sahibi olmasını istiyoruz.”
VAN’A 6 BİN 803 KONUT
Proje kapsamında Van’da 6 bin 803 sosyal konut inşa edilecek. Kentte yapılacak konutlarla birlikte dar gelirli vatandaşlar, gençler, emekliler ve özel kontenjan kapsamındaki hak sahipleri uzun vadeli ve uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olma fırsatı yakalayacak.
240 AYA VARAN VADE İMKANI
“Ev Sahibi Türkiye” sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında konutlar yüzde 10 peşinat ve 240 aya varan vade seçenekleriyle satışa sunulacak. Projedeki konutların yüzde 40’ı, yani 200 bini 80 metrekarelik 2+1 dairelerden oluşacak. Yüzde 30’u, yani 150 bini 65 metrekarelik 2+1, kalan 150 bin konut ise 55 metrekarelik 1+1 olarak inşa edilecek. Konutlar, yatay mimari anlayışıyla, çevreye ve geleneksel dokuya uygun şekilde tasarlanacak.
KONUTLARIN BEŞTE BİRİ İSTANBUL’DA
Projede en fazla konutun inşa edileceği ilk 5 şehir İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Konya olarak belirlendi. Toplam 500 bin konutun beşte biri İstanbul’da hayata geçirilecek.

HAK SAHİPLERİNE GÖRE DAĞILIM
Projede toplumun farklı kesimleri için özel kontenjanlar ayrıldı. Buna göre; Hak sahiplerinin yüzde 5’i şehit yakınları ve gaziler, Yüzde 5’i engelliler, Yüzde 20’si emekliler, Yüzde 10’u 3 ve daha fazla çocuğu bulunan aileler, Yüzde 20’si 18-30 yaş arası gençler, Kalan yüzde 40’lık kısım ise diğer alıcılardan oluşacak.
FİYATLAR İLLERE GÖRE DEĞİŞİYOR
Konutların fiyatları ve taksit tutarları İstanbul ile Anadolu illerinde farklılık gösterecek. Anadolu’da 1+1 konutlar 1 milyon 800 bin lira, 65 metrekarelik 2+1 konutlar 2 milyon 200 bin lira, 80 metrekarelik 2+1 konutlar ise 2 milyon 650 bin liradan satışa sunulacak. Anadolu’da 1+1 konutların aylık taksitleri 6 bin 750 lira, 65 metrekare 2+1’lerin 8 bin 250 lira, 80 metrekare 2+1’lerin ise 9 bin 938 lira olacak. İstanbul’da ise 1+1 konutlar 1 milyon 950 bin lira, 65 metrekare 2+1’ler 2 milyon 450 bin lira, 80 metrekare 2+1’ler ise 2 milyon 950 bin liradan satışa sunulacak. İstanbul’da 1+1 konutların taksitleri 7 bin 313 lira, 65 metrekare 2+1’lerin 9 bin 188 lira, 80 metrekare 2+1’lerin taksitleri ise 11 bin 63 lira olarak belirlendi.
81 İLDE KONUT DAĞILIMI AÇIKLANDI
81 ilde hayata geçirilecek 500 bin sosyal konutun illere göre dağılımında Van’a 6 bin 803 konut ayrıldı. Proje ile Türkiye genelinde dar gelirli vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması hedeflenirken, Van’da da binlerce ailenin ev sahibi olması bekleniyor.




