Van'da hastane randevularına ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Özellikle Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden günlerce hatta haftalarca randevu bulamayan vatandaşlar, sağlık hizmetlerine erişimde ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtiyor. En büyük şikâyet ise diş polikliniklerinde yaşanan yoğunluk ve aylar sonrasına verilen randevular.
Van'da sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle randevu almakta büyük güçlük çekiyor. Özellikle dahiliye, diş hekimliği ve bazı branşlarda uygun randevu bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini söyleyen vatandaşlar, yaşanan durumun mağduriyet oluşturduğunu ifade etti.
"RANDEVULAR 15 GÜN, 1 AY SONRAYA VERİLİYOR"
Vatandaşlar, randevu sisteminde uzun bekleme sürelerinin sağlık sorunlarını daha da büyüttüğünü dile getiriyor. Bir vatandaş yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle anlattı: "Hastanelerimiz çok yoğun. Randevu alıyoruz ama 15-20 gün sonrasına veriliyor. Bazen bir ay beklemek zorunda kalıyoruz. Hastamızın acil bir durumu olsa bile günlerce beklemek zorunda kalıyoruz." Bir başka vatandaş ise dahiliye polikliniğinden uzun süredir randevu alamadığını belirterek, "Bir aydır randevu almaya çalışıyorum. Bulduğumuz randevu da bir ay sonrasına oluyor. Bu şekilde sağlık hizmeti almak gerçekten çok zor." dedi.
DİŞ HASTANESİNDE RANDEVU BULMAK NEREDEYSE İMKÂNSIZ
Vatandaşların en çok şikâyet ettiği alanların başında diş poliklinikleri geliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde randevuların sistem açılır açılmaz tükendiğini belirten vatandaşlar, kontenjanların yetersiz olduğunu söyledi. Bir vatandaş, "Sabah sistem açıldığı anda giriyoruz ama bir dakika geçmeden tüm randevular doluyor. Bir tane bile boş yer bulamıyoruz. Hastaneler çok kalabalık, sıra bize gelmiyor." ifadelerini kullandı.
"DOKTORLAR HASTALARA YETERİNCE ZAMAN AYIRAMIYOR"
Yoğunluğun yalnızca randevu sorunuyla sınırlı olmadığını belirten vatandaşlar, doktorların da kısa muayene süreleri nedeniyle hastalara yeterince vakit ayıramadığını savundu.
Vatandaşlar, artan hasta sayısı nedeniyle doktor başına düşen hasta sayısının çok yükseldiğini ifade ederek, muayene sürelerinin birkaç dakikayla sınırlı kaldığını dile getirdi.
Bir vatandaş yaşadığı durumu şöyle anlattı: "Eskiden doktorun hastaya daha fazla vakti oluyordu. Şimdi ise üç dakikada bir hasta muayene ediliyor. Doktor hastayı dinlemeye bile fırsat bulamıyor. Mecburen ilaç yazıyor veya tahlil isteyerek hastayı tekrar çağırıyor. Bu da tedavi sürecini uzatıyor."
VATANDAŞLARDAN DOKTOR VE RANDEVU SİSTEMİ TALEBİ
Vanlı vatandaşlar, sağlık hizmetlerindeki yoğunluğun azaltılması için özellikle uzman doktor sayısının artırılmasını, poliklinik kapasitesinin genişletilmesini ve MHRS sisteminde daha fazla randevu açılmasını istiyor. Kentte nüfusun her geçen yıl arttığını hatırlatan vatandaşlar, sağlık altyapısının da bu artışa uygun şekilde güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, yetkililerden kalıcı çözüm beklediklerini ifade etti.



