Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, kentin farklı noktalarında yapımı süren yeni projelerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İlhan, Yeni Otogar, Sebze Hali ile Eski Van Şehri bölgesinde sahil yolunda planlanan Kent ve Bilim Müzesi projelerinin Van’ın altyapısına ve kültürel gelişimine katkı sağlayabilecek nitelikte olduğunu ancak mimari açıdan ciddi endişeler taşıdığını ifade etti.

İlhan, söz konusu projelerin aynı mimar tarafından üstlenilmesinin düşündürücü olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Van-Erciş Karayolu üzerinde inşa edilen yeni otogar ve sebze hali ile Eski Van Şehri sahil yolunda planlanan Kent ve Bilim Müzesi, kentin altyapısına ve kültürel gelişimine katkı sağlayabilecek önemli projelerdir. Ancak, bu projelerin aynı mimar tarafından üstlenilmesi ve bu mimarın geçmişte tartışmalı projelere imza atmış olması düşündürücüdür.”

İlhan, özellikle geçmişte hayata geçirilen bazı yapıları örnek göstererek eleştirilerini sürdürdü:
“Van Kalesi gibi 1. derece sit alanında yer alan Van Müzesi ve OSB girişindeki Fuar Merkezi, demir ve teneke gibi malzemelerle inşa edilmiş; estetik çirkinlikleri ve çevreyle uyumsuzlukları nedeniyle yoğun eleştiriler almıştır. Van halkının tabiriyle ‘teneke binalar’, kentin tarihi ve doğal dokusuna zarar vermekte, kaynak ve emeğe gölge düşürmektedir.”

Whatsapp Image 2025 08 30 At 15.34.51

Yeni projeler için de aynı endişeleri taşıdıklarını vurgulayan İlhan, yetkililere şu çağrıyı yaptı:
“Bu bağlamda, yetkilileri, yeni otogar, sebze hali, Kent Müzesi ve Bilim Merkezi projelerinin mimari tasarımlarını gözden geçirmeye ve demir-teneke odaklı, çevreyle uyumsuz yaklaşımlardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Özellikle Eski Van Şehri gibi tarihi bir bölgede yapılacak projelerin, kentin kimliğine ve doğasına uygun malzemelerle tasarlanması şarttır. Aksi takdirde, Van’a yazık edilmekte, kaynaklar israf edilmektedir. Bu yanlışlardan dönülmesi, yazıktır, günahtır.”

Muhabir: Kemal Çamlı