Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM), Ocak 2026’da geçerli olacak azami zorunlu trafik sigortası primlerini açıkladı. Yaklaşık 32 milyon araç sahibini ilgilendiren yeni tarifeyle birlikte, bazı araç gruplarında primler 300 bin liraya yaklaştı. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araç sahipleri ise kontak çeviremeyecek.
SBM tarafından yayımlanan verilere göre, Van’da otomobil sahibi bir sürücü, aracını 4’üncü basamaktan sigortalatmak istediğinde 15 bin 160 lira ödemek zorunda kalacak. Trafik sigortası olmadan yola çıkan sürücüler, polis kontrolünde para cezası ile karşı karşıya kalırken, araçları trafikten men edilecek.
VAN’DA RİSKLİ SÜRÜCÜYE 45 BİN LİRAYI AŞAN PRİM
Van’da sıfırıncı basamakta yer alan, yani en riskli gruptaki içten yanmalı motora sahip sürücüler için zorunlu trafik sigortası primi 45 bin 479 lira olarak belirlendi. En düşük risk grubunda bulunan 8’inci basamak sürücüler ise 7 bin 580 lira prim ödeyecek. Riskli ve risksiz sürücüler arasındaki farkın yaklaşık yüzde 500 olduğu dikkat çekti.
Ankara’da sıfırıncı basamak prim tutarı 44 bin 192 lira, 8’inci basamakta ise 7 bin 365 lira oldu. İzmir’de ise en riskli sürücü 42 bin 905 lira, en düşük riskli sürücü 7 bin 151 lira prim ödeyecek.

TAKSİLERDE SİGORTA BEDELLERİ UÇTU
Ticari araçlarda artış çok daha dikkat çekici oldu. İstanbul’da ticari taksiler için sıfırıncı basamak sigorta primi 122 bin 198 liraya yükselirken, 8’inci basamakta bu tutar 20 bin 366 lira olarak açıklandı. Ankara’da taksiler için en yüksek prim 118 bin 740 lira, en düşük prim 19 bin 790 lira oldu. İzmir’de ise bu rakamlar 115 bin 281 lira ile 19 bin 214 lira arasında değişti.
OTOBÜSLERDE SİGORTA 300 BİN LİRAYA YAKLAŞTI
En yüksek sigorta primleri ise otobüslerde görüldü. İstanbul’da 31 koltuk ve üzeri otobüsler için sıfırıncı basamak zorunlu trafik sigortası primi 292 bin 890 liraya yükseldi. Aynı araç grubunda 8’inci basamakta yer alan sürücüler ise 48 bin 815 lira ödeyecek.
SİGORTASIZ ARAÇLARA CEZA VE TRAFİKTEN MEN
2026 yılı itibarıyla zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araç sahiplerine 1.246 lira idari para cezası uygulanıyor. Ayrıca sigorta yapılıncaya kadar araçlar trafikten men ediliyor. Uzmanlar, yüksek primler nedeniyle sürücülerin mağduriyet yaşamaması için sigorta sürelerini geciktirmemeleri ve basamak durumlarını dikkatle takip etmeleri gerektiği uyarısında bulunuyor.




